2012. szeptember 17., hétfő

Magyar hódításra készülnek a mosómedvék?


 Az Európában nem őshonos, de 70 éve terjeszkedő mosómedvék egyes példányait megtalálták Magyarország több pontján. Az első állatokról az észlelések 1999-ben történtek, majd Gödöllő környékén sikerült is befogni egy állatot, de az országban megjelenő egyedek nagy része még így is a fogságban nevelt és szabadon engedett vagy megszökött állatok. Ám ennek ellenére a szakértők tartanak az állat inváziós elterjedésétől. A mosómedve egy nagyon invazív, könnyen alkalmazkodó faj, és bár az emberre nem veszélyes – kivéve ha veszélyben érzi magát –, számos betegséget hordozhat magában, ami kutyákra és más háziállatokra veszélyes lehet. Éppen ezért a mosómedvék vadászata Magyarországon egész évben engedélyezett.
Vadállatok.hu
Hazánkban a mosómedvéket háziállatként, otthon tenyésztették, ám 2010-ben betiltották az állat házi tartását. Ha elszaporodna a környezetben, az mind a természetben, mind a háziállatokban kárt tehetne. Sőt, vadászatkor egy rossz eljárás okán akár a vadász is elkaphat valamilyen kórt a kimúlt állattól. Ezért is szeretnék elkerülni a magyarországi inváziót a tudósok, akik szerint, ha betartják a 2010-es rendeletet, akkor erre lehet esély. Ha nem, a németországi példa – 1934-ben került be és ma már több, mint 400 ezres egyedszámban él az országban – alapján, ha kialakulnak a populáció alapjául szolgáló párok, akkor már nem lehet hatékonyan fellépni ellene.
Eddig az ország legkülönbözőbb helyein bukkannak fel, például Debrecen környéke, Vas megyében, Pest megye és Siófok mellett. Szerencsére szaporodó csoportokról eddig nincs információ.
schefferj.ps.hu


Mosómedve:
1. Latin név: Procyon lotor 
2. Ősi élőhely: Észak- Közép-Amerika
3. Méretek:
    – hossz: fél méter + farok (20-25 cm)
    – súly: 6-7 kg
4. Színezet: farkuk csíkozott, fekete-fehér, álarc mintázat a pofán
5. Táplálék: énekesmadarak, kis rágcsálók, puhatestűek, növények, magok, szemét
6. Aktivitás: éjszaka
7. Élethossz: 5 év
8. Betegségek: veszettség, pestis, orsóféreg, nyugat-nílusi vírus


Forrás: Origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése