2012. szeptember 11., kedd

Válságban a Karibi korallzátony


 A világ egyik legszínesebb és legélőbb ökoszisztémái, a Karibi térség korallzátonyai válságos helyzetbe kerültek. A leromlás okát globális környezeti problémák okozzák – lehalászás, szennyeződések, felmelegedés.
Korallzátony
m.cdn.blog.hu

A pusztulást már a 70-es években is detektálták, akkor a zátonyok majdnem feléről tűntek el ezek a különleges virágállatok. A felismert problémát el is kezdték kezelni, ám hiába nyilvánították a korallzátonyokat fokozottan védett területté, a romlás tovább folytatódott. Ma már az eredeti terület mindössze 8%-át borítják korallok.
A legnagyobb problémát nem is maguknak a virágállatoknak a pusztulása jelenti, hanem azt, hogy a korallok eltűnésével egy különleges és gyönyörű ökoszisztéma (megj.: ökoszisztéma itt: társulás + élőhely) is elpusztul. A korallok nem nem csupán önálló élőlények, de mészvázuk búvó és ívóhelykén szolgál kisebb halak számára. Védelmet nyújt a ragadozók ellen, miközben táplálékot is biztosít. Arról nem is szólva, hogy hány értékes és ritka faj található meg ezeken az élőhelyeken. Emellett a korallzátonyok fontos turisztikai értékkel is rendelkeznek.

De nem csupán a karibi térség korallzátonyai vannak veszélyben. A korallok rendkívül érzékenyek a környezet változásaira, így hiába teszik védetté vagy fokozottan védetté a zátonyokat, ahol nőnek, egy sokkal komplexebb, globális ártalom pusztítja őket. A helyzet pedig napról napra egyre rosszabb. A Világ Erőforrásai Intézet jelentése szerint a karibi korallzátonyok 75 százaléka pusztul, és Dél-kelet Ázsiában a zátonyok 95 százalékánál jeleztek még gondokat. A jelentés alapján 2050-re a világ összes korallzátonya komoly veszélyben lehet.
Korall
Aquanauta.hu

A probléma pedig a társadalomra is kihat. A korallzátonyok a part menti kisebb települések halászatát is elősegíti, a kipusztulás ezeknek a falvaknak a megélhetésére is hatással lesz.

Az IUCN a gyors megoldása – a védett területek nagyságának növelése, ahol betilthatják a halászatot, a korlátozott mennyiségben halászható halfajok számának növelése, és a mezőgazdasági szennyezések csökkentése –, néhány helyen már kicsi, de mérhető sikert hozott. Ezeken a területeken csökkent a pusztulás, és a zátonyok fedettsége 30%-ot eléri. Tény viszont, hogy itt a halászat és a szennyezés régebben is kisebb mértékű volt.

Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése