2012. október 29., hétfő

Új gyíkfaj! – Ausztrália


 Perth melletti homokdűnéken új gyíkfajt fedezett fel egy kutatócsoport. A bejelentést hétfőn tették, mely szerint a mindössze hat centiméteres méretű Ctenotus ora-nak elnevetett faj a városiasodás miatt eltűnik. A felfedezésre a Délnyugat-Ausztráliában történő biodiverzitást felmérő kutatás során került sor, az eredményeket pedig a Zootaxa folyóiratban hozták nyilvánosságra.
Ctenotus ora
A gyík egyik felfedezője, az Ausztrál Nemzeti Egyetem ökológusa Geoffrey Kay a következőket nyilatkozta: „Egy új faj felfedezése fontos pillanat a tudományban. Eddig nem ismert faj észlelése ilyen közel az ország egyik legnagyobb városához azt mutatja, mennyi minden vár még felfedezésre. Bár a felfedezés fantasztikus, nincs okunk ünnepelni. Az új gyík olyan gyorsan eltűnhet, mint amilyen hirtelen feltűnt előttünk. Csak néhányat találtunk a természetben, így tudjuk ugyan, hogy az egyedszám alacsony, de nem vagyunk biztosak a fennmaradó populáció pontos méretében” (fordítás: Híradó.hu).
A Ctenotus ora-nak otthont adó homoksávot fokozatosan beépítik, ám a kutató szerint a fejlesztőknek figyelembe kell vennie az új fajt, és a lehetőséget mennyi felfedezetlen állat vár még megtalálásra ezen a változatos területen.

Délnyugat-Ausztrália egy diverzitási forrópont – ráadásul a 25 legfontosabb körül az egyik, Madagaszkár, a Nyugat-Afrikai dzsungelek és a brazil Cerrado szavannái mellett.
„Hosszú ideje tudjuk, hogy a délnyugati rész kiemelkedő növényi diverzitást hordoz, ahogy csodás vadvirágai mutatják is – mondja Kay. – Azonban csak ezzel a kutatással ismertük fel, hogy az állatok változatossága – különösen a hüllők tekintetében – sokkal nagyobb arányú, mint korábban hittük." (fordítás: Híradó.hu).

Forrás: Híradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése