2012. november 7., szerda

Tengeri sárkány

 Kevesen tudják, hogy a középkori hajósok legendáiban szereplő tengeri sárkány egy ma is élő, és létező állat. Habár koránt sem olyan nagy és veszélyes, mint azt a régiek gondolták, a legnagyobb nagysága ugyanis csak 20 centiméter körüli.
A tengeri sárkány, vagy cafranghal (Phycodurus eque) a tűhalfélék családjába tartozik és a csikóhalak rokona.
Annyira közeli rokonságban állnak egymással, hogy a szaporodásuk is azonos. A nőstény a hím farka köré helyezi 100-300 tojását, amik beágyazódnak a bőre alá, így a védett helyen fejlődhetnek, így a hím neveli fel a kis sárkányokat. A tojások általában két hónapig maradnak ott, mielőtt kikelnének. Legnagyobb méretét két éves korában éri el.
A tengeri sárkányok élőhelye az Ausztrál korallzátonyok vidéke. Ez is hozzájárult csodálatos és egyedi, sárkányszerű kinézetéhez. A sárkányok teste alapból a csikóhalakéhoz hasonlít, ám számtalan nyúlvány és cafrang nyúl ki belőlük mindenfelé. A korallzátony számtalan színe között ezzel kitűnő álcát alakított ki magának a ragadozók ellen.
Nem csak méretükben, de táplálkozásukban is egészen mások, mint a középkori legendák sárkányai. A cafranghal ugyanis planktonikus lényekkel táplálkozik.

Videók a cafranghalról: youtube1; youtube2
Forrás: Vadonrege

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése