2013. január 21., hétfő

Kerecsensólymok


 2012-ben a LIFE program – A kerecsensólyom védelme ÉK-Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – keretében felmérték a kerecsensólyom országos állományát. Az MME örömmel jelentette be, hogy tavaly a nemzeti parkok dolgozói 164 fészket számláltak meg, melyek közül 131-ben sikeresen költött a sólyompár.
Összesen 418 fiatal ragadozómadár repült ki 2012 során.
Az adatok alapján a fészekalj átlagos mérete három fióka volt, de 15 pár sikeresen nevelt fel öt utódot.
Kép webkamról 2012
A felmérés alapján az kerecsensólymok országos állománya 241-245 pár. Világállományuk 12.000 pár, de a Kárpát-medencén kívül számuk folyamatosan csökken.
Kedvelt fészkelőhelyük a nagyfeszültségű villanyoszlopok. A hazai állományok nagy része ide helyezett műfészkekben költ. A megfigyelések szerint a költőládákban nagyobb a felnevelés sikere.

Az MME honlapján tavaly végig lehetett kísérni egy kerecsenpár és fiókáik életét webkamerán keresztül. Izgalmas pillanatoknak lehetett tanúja, aki figyelte a fészket. Itt ugyan csak két fióka repült ki, a harmadik – elsőként kikelt – kiesett a fészekből, és az MME szakemberei nem találtak rá időben, de a másik kettő Hajnal – őt fel is szerelték jeladóval –, és Samu sikeresen hagyta el a fészket.

Forrás: Greenfo
WEBkamera: MME
Még néhány kép a webkameráról:
Kukucs

Megjött az ebéd

Első szárnypróbálgatások

Indulás!

Etetés

Samu kirepülni készül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése