2013. szeptember 4., szerda

A világ 15 legfurcsább állata (3)

Folytatódjék a legfurcsább állatok sorozat!

#7: Dumbo polipok (Grimpoteuthis)
Besorolás: Octopoda (nyolclábú polipok) rendje << tintahalalakúak alosztálya << fejlábúak << gerinctelenek
Elterjedése: Mély- és nyílt vizekben fordul elő, általában 3-4000 méteres mélységben.
Megjelenés: Akár 1,8 méter hosszú és 5,9 kg is lehet (legnagyobb példány). A fejük két oldalán úszók vannak, melyek miatt Dumbo polipoknak is nevezik őket. Helyváltoztatáshoz a szifójukból kinyomott vízsugarat és az úszókat használják. A hímek egyik karja párzókarrá alakult át. A nőstények és a hímek méretben és a tapadókorongok elhelyezkedésében különböznek.
Táplálék: soksertéjűek, evezőlábú rákok, ászkarákok, felemáslábú rákok és egyéb rákok
Szaporodás: Nincs meghatározott szaporodási időszak, amint kifejlődött a pete, a nőstény kilöki.



#8: Púpos horgászhal (Melanocetus johnsonii)
Besorolás: Melanocetidae család << horgászhal alakúak rendje << sugarasúszójú halak osztálya << csontos halak << gerincesek
Elterjedés: Óceánok trópusi és mérsékelt övi részén található meg, plusz még a Dél- és a Kelet-kínai-tengerben él.
Megjelenés: A nőstény 18-20 cm, a hím sokkal rövidebb, alig 3 cm hosszú. A pikkelyei kúpalakúak és áttetszők, tövük kerek, hegyük a farok felé mutat. Pofája nem előre nyúló. A fejük tetején egy speciális nyúlvány található, amelynek segítségével csalja oda áldozatát.
Életmódja: 100-4500 méteres mélység között található meg, de ritkán megy 1500 méter alá. A legtöbb horgászhal fajokkal ellentétben a púpos horgászhal hímje nem élősködik a nőstényen.
Táplélék: Ragadozók, a nálánál sokkal nagyobb halfajokat is elfogyaszt.
Szaporodás: Az ikráit egy zselatinos csomóba teszi le, mely szabadon úszik. A kikelt lárvák planktonnal vándorolnak, kb. 100 méter mélyen.

#9: Spanyol bordás gőte (Pleurodeles waltl)

Besorolás: szalamandrafélék családja << farkos kétéltűek << kétéltűek << gerinctelenek
Elterjedés: Marokkó, Portugália, Spanyolország, Gibraltár
Megjelenés: Közepes testű gőtefaj, kb. 30 centiméteresre nő. Első lábain négy, hátsókon öt ujj nő. A hímek kisebbek, vékonyabbak, a testük rövidebb, farkuk hosszabb, kolakájuk nagyobb.
A teste hengeres, a hímeké ellaposodó, nőstényeké teltebb. A feje lapos, szeme a fej két oldalán helyezkedik el.
Bőre világosszürkétől sötétszürkéig változik, melyek barna vagy fekete pöttyök díszítenek. Hasa világosbarna vagy sárgásbarna, farkának hasi oldala rendszerin egyszínű barna-sárgásbarna. Farka oldalról lapított, lekerekített. A gerinccel párhuzamosan világosabb pontokból vagy vonalakból álló minta fut rajta végig.
Bőre erősen szemcsés, mirigyekkel teli.
Életmód: Száraz, aszályos éghajlaton él, ezért általában kisebb tavacskákban, lagúnákon, öntöző rendszerekben árkokban található meg. Ha az aszály beáll, akkor nyirkos helyekre bújik el.
Táplálék: Lárvák, rovarok, rákok.
Szaporodás: A párzási időszak kora tavasszal, nyár derekán kezdődik, a nőstény több nap alatt 100-1000 petét rak le a vízinövények leveleire. A peték csak melegben fejlődnek ki.

Folyt. köv.
Forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése