2013. szeptember 17., kedd

Édesvízi mohaállatot találtak a Ráckevei Duna-ágban

Az édesvízi mohaállatot (Pectinatella magnifica) nyár közepe táján találták meg először a Ráckevei Duna-ág alsó szakaszán.

A mohaállatok közönségesek a tengerben, és néhány édesvízi fajuk is létezik. Az egyedek telepeket alkotnak egy közös burok alatt. Ezek állatok helyhez rögzült életmódot élnek.

A Dunából előkerült fajt elég elterjedt a világon: Észak-Amerikában, Európában, és Kelet-Ázsiában is előfordul, ám a Dunában eddig még nem észlelték telepeit. Az egyedek 12-18-assával rozettákat alkotnak, a rozetták pedig telepeket, melyek football labda méretűek, és közel 99%-os a víztartalmuk. Jellemző színe sárgás, barnás, kicsit átlátszó.
Az édesvízi mohaállat kedveli az álló vagy lassan áramló, sekély, meleg vizeket, napfényes öblöket. Az egyedek tapogatókkal rendelkeznek, és a vízből parányi szerves anyag részecskéket szűrnek ki, ezáltal a vizek öntisztulásában nagyon nagy szerepük lehet. Környezetükben főként a hőmérsékletre érzékenyek: élőhelyük vizének minimum 16-20 fokosnak kell lennie, a 12-13 fokig hűlt víz halálos a telepekre. Ebben az esetben a telepek szétesnek, és apró, spóra alakú áttelelő képleteit kilöki magából.
Problémát akkor okozhat, ha vízszállító rendszerekben, hűtő csővezetékekben telepszik meg. A Dunában kárt nem okoz, csupán esztétikailag lehet problémás.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és hasznos állat! Istennek nagy fantáziája van-szép élőlényeket és élőhelyeket tud teremteni.
    L-za

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ön hüje. Ez egy inváziós faj, amely megtelepedése egyelőre bizonytalan következnényekkel járhat. Ami a szépségét illeti: lépjen bele egy ilyen telepbe, és akkor élvezkedjen

      Törlés
    2. Addig is amíg kiderül, hogy milyen következményekkel jár ennek az állatnak a jelenléte, mi emberek adjuk meg egymásnak a tiszteletet.

      Törlés
    3. Az a hülye,aki még ezt a szót is képtelen helyesen leírni. Ennyi!

      Törlés