2013. november 12., kedd

Portugál gálya

A portugál gálya (Physalia physalis) a hidraállatok osztályába, azon belül a telepes medúzás rendjébe tartozik. A tengerben látott gálya mindig négy egyedből áll, melyek vagy polip, vagy  medúza alakban vannak, és mindegyik egyednek külön, életfontosságú funkciója van a csapatból, ami az egyik oka annak, hogy külön-külön képtelenek lennének létezni.

Élőhelye:
Megtalálható a világ három óceánjának meleg vizű részein él (Golf-áramlat, Mexikói-öböl, Florida partjainál), megtalálható még a Sargasso-tengerben, a Földközi-tengerben (Mallorca szigete mellett), és a Karib-térségben. A trópusi típusú sós vagy tengeri vizeket kedveli, megtalálható mind a parti, mind a nyílt vízi zónában. Általában a felszín közelében tartózkodik.

Megjelenés:
Hossza 9-35 centiméter, a fogófonala általában 15 méter körül van, de akár 50 méteres is lehet. Gázhólyagja átlátszó, vagy halvány lila, halvány rózsaszín esetleg kékes színű. Benne nitrogén gáz található, és a víz felett vitorlának használja. Rossz időben leereszthető, így a víz alá merülhet.
Gyakran használ medúzahalat csalinak a fogófonalak között. Ez az élőlény immunis a medúza méregre, és odacsalja az áldozatokat a fogófonalak közé. Ez egy igen hasznos szimbiózis, ugyanis a medúza hal a maradékokat és a fogófonalak elhalt végeit elfogyaszthatja, ráadásul védve van a ragadozóktól is.

Életmódja:
Passzív mozgással közlekedik, sodródik a tengerben. Halakkal táplálkozik és pár hónapig él. Szaporodása nem tejesen tisztázott, de a tudósok úgy gondolják, hogy a polipok közül az egyiknek a szaporodás a feladata. Úgy tűnik, a portugál gálya képes újra létrehozni önmagát, ez által gyakran nagy számban elszaporodhatnak.

Természetvédelmi helyzete: Nem veszélyeztetett, az IUCN nem értékelte még a fajt, nem tartozik bele egyik CITES mellékletbe sem.

Forrás: ADW (angol), Wikipedia

1 megjegyzés: