2013. december 4., szerda

Sarki róka

December fő témája a sarkvidéki állat és növényfajok lesznek. Ennek alkalmából, ismerjük meg a sarki rókát (Alopex lagopus).
Ez a Északi-sarkvidéken élő fehér bundás ragadozó a kutyafélék családjából származik.

Besorolás:
Gerincesek altörzse >> Emlősök osztálya >> Ragadozók rendje >> Kutyafélék családja >> Rókák nemzetsége

Élőhely:
Észak-Amerika, Eurázsia északi területein, Grönland és Izland szigetén fordul elő. A tundra vidék jellegzetes ragadozója. Vízpartok közelébe gyakorta előfordul, de elterjedését főleg a jeges területek nagysága és az élelem befolyásolja.

Leírás:
Magasság: 25 - 30 cm
Testhossz: 55 - 70 cm + 30 cm farok
Tömegük: 2,5 - 8 kg

Füleik picik, hogy csökkentsék a hőleadást, testüket dús bunda borítja, még a talpuk is szőrös, hogy megvédje őket a hidegtől. Ezt a bundát évente kétszer váltja: telente hófehér, nyaranta viszont világos-szürkés barna a bundája. Alig 1%-ban megjelenő "kék" színváltozata télen ezüstös-szürkéskék színűek, nyaranta csokibarnák.

Táplálékuk zömét lemmingek teszik ki, de alkalomadtán tojást, madarakat és sarki nyulakat is zsákmányol. Sőt tavasszal előfordul, hogy gyűrűs fókák borjaira is vadászik.
Monogám állat, és párjával a párzási időszakon kívül is együtt marad. A vemhesség 49-56 napig tart, és a nőstény egy védett üregben 6-12 vak, 50-150 grammos, vak kölyköt hoz világra. A kicsik egy hónapig szopnak, és 2-3 hónaposan már önállóak. Az ivarérettséget 1 éves korára éri el.

Természetvédelmi helyzete:
IUCN státusz: Nem veszélyeztetett
Egyedül Skandinávia területén veszélyezteti létét a vörös róka

Forrás: Wikipedia

1 megjegyzés: