2014. január 24., péntek

Új fosszília és új faj: delfinek múltja és jelene

A delfinek eleddig ismeretlen evolúciós lépését azonosították Új-Zélandon. A kutatók által Papahu taitapu-nak keresztelt új faj 22-19 millió évvel ezelőtt élt, és úgy gondolják, hogy a modern delfinek és fogascetek őse lehet.
Közönséged delfin
Forrás: http://rindt.uw.hu/
A faj eddig egyetlen egyedét fedezték fel eddig. A miocén korszakban élt, mikor a Föld klímája melegebb volt a mostaninál, és Zélandiának nevezett kontinentális talpazat (Új-Zéland ennek a talpazatnak az óceánból kiálló csúcsa) körüli sekély vizekben él. 
Koponyamérete alapján, a kutatók két méteres nagyságúra tippelik - ez a közönséges delfin mérete is, hozzájuk hasonlóan kúpos fogakkal rendelkezett, de a feje szélesebb volt. A koponya és fülcsont vizsgálatából levonható következések szerint ő már magas frekvenciájú hang révén tájékozódott, és valószínűleg hanggal kommunikált. 
Egy biztos, a Papahu eltér minden eddig ismert őskori fosszíliától. Az összehasonlítások alapján a tudósok megállapították, hogy ez a faj egy eltérő, felépítésben is különböző delfincsoport tagja, amik mára, ismeretlen okok miatt haltak ki. Az ő helyükre léptek a modern delfinek, melyek mai formái 19 millió év alatt fejlődtek ki.

A Pahapu taitapu mellett viszont másik nagy felfedezés is történt a delfinek világában. Az I. Világháború óta először, Brazíliában kutatók új folyamidelfin fajt fedeztek fel.
Az Inia araguaiaensis-nek elkeresztelt fajt az Araguaia folyóban fedezték fel. Ő az ötödik folyamidelfin faj a világon. A PLoS One folyóiratban közölt tanulmányban kifejtik, hogy ez a faj több mint 2 millió éve vált el a másik dél-amerikai fajtól, és úgy 1000 egyede élhet a brazil folyóban.
A folyamidelfinek további négy faja él a világban, melyből három IUCN Vörös Listán kritikusan veszélyeztetett. Ez az öregcsalád a világ egyik legritkább élőlényeit foglalja magában, és csak távoli rokonságban áll a tengeri fajokkal. Általában hosszú orr jellemzi őket, amely elősegíti ezeket az állatokat az iszapban való halászathoz.
Boto - Amazonasi folyami delfin
Forrás: AFP

A legismertebb fajuk a kínai folyamidelfin, melyről úgy gondolják, 2006-ban kihalt. Dél-Amerikában él egy másik folyamidelfin faj is, a boto, melynek otthona az Amazonas, és úgy tartják, hogy a legintelligensebb a fajok közül.
Az új faj a botóval lehet legközelebbi rokonsági kapcsolatban. A vizsgálatok méretben és a fogak számában találtak különbséget, a génkészletükön kívül, melyből azt a következtetést vonták le, hogy még ha egy fajból is indultak két millió éve, ma már ténylegesen két külön fajról van szó.

A kutatók aggódnak az új faj sorsáért. A genetikai vizsgálatok alacsony diverzitást mutattak, ráadásul az emberi fejlesztések is veszélyeztetik őket. A kutatók sérülékeny fajként ajánlották az IUCN Vörös Listájára.

Forrás: Híradó.hu: >>fosszília<<, >>új faj<<

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése