2015. augusztus 29., szombat

15 színes gyönyörűség

A Lemon oldalon találkoztam ezzel a tizenöt elképesztően gyönyörű és színes tengeri állattal, így úgy gondoltam, hogy nem csupán a képeket, de pár sor ismertetőt is hozok nektek hozzájuk.
Szóval kezdjük!
Tengeri fecske v. kék sárkány (Glaucus atlanticus)
A puhatestűek törzsén belül a csigák közé, pontosabban a tengeri csigák közé sorolható ez a faj. Nyílt tengerekben él, a legtöbb óceánban és tengerben felfedezték. Általában fejjel lefelé lebeg a víz felszínén. Átlagos mérete 3 centiméter.
Vadászó, ragadozó életmódot folytat, zsákmányállatai között olyan veszélyes állatokat is találunk, mint a portugál gálya, melynek immunis a mérgére, sőt fel is használja védekezésre.


Goniobranchus alius
Erről a fajról sajnos túl sokat nem találtam. Szintén egy tengeri csigáról van szó, melyet több nyílt tengeren megtaláltak már. Úgy gondolják, hogy az indiai óceánban endemikus lehet.





Cadlinella ornatissima
Egy újabb, kevésbé ismert, tengeri csiga faj, mely Új Zéland partjai környékén él.
Cyerce nigricans
Az Ausztrál Nagy-Korallzátony egyik ikonikus faja. Szintén a tengeri csigák családjában tartozik, és algákkal táplálkozik.
Dirona albolineata
Ez a szinte már spirituális lényen tűnő tengericsiga a Csendes-óceán keleti területének egyik tengeri csiga faja. Ragadozó életmódot él, általában kisebb rákokat és csigákat fogyaszt el. Mérete akár 180 milliméter is lehet.
Flabellina iodinea
Az angol 'spanyol kendő' elnevezés rá igen találó, különleges színének, de ha nem tengeri állat lenne, azt is mondhatnánk, olyan, mintha egy meggyulladt lila meztelencsiga lenne.
Ez a tengeri csiga faj Észak-Amerika nyugati partjainál él, csalánozókat és hidraállatkákkal táplálkoznak.
Hypselodoris apolegma
Első látásra inkább tengeri rózsára hasonlít, de ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy ez a Csendes-óceán nyugati részén élő állat is tengeri csiga.
Hypselodoris kanga
Az Indiai-óceán tengeri csiga faja, melyet Hongkong partjainál találtak meg többször.
Janolus fuscus
Az Indiai-óceánban élő tengeri csigafaj. Alaszkától Kalifoniáig megtalálható az óceánban, emelett Japán északi részén is találkoztak már vele. Sekély vizekben élnek, és mohaállatokkal táplálkoznak.
Elysia chlorotica - vagy keleti smaragd elízia
Ez a vízi csiga faj az Atalanti-óceán partjainál, és Új-Anglia sós mocsaraiban él. Táplálékán keresztül felvett kloroplasztiszokat úgy hasznosítja, hogy ő maga is képessé válik, hogy akár hónapokig fotoszintézis által nyújtott energiából éljen.
Elysia crispata
Ez a tengeri csiga faj a Karib-térsékben, az Atlanti-óceánban él. Gyakran salátacsigáknak is nevezik őket fodrosságuk miatt. Ők is képesek rá, hogy megtartsanak valamennyi kloroplasztot a táplálékukból.
Phyllodesmium poindimiei
Ausztrália, Új-Kaledónia és a Hawaii szigetek körüli tengerben él ez az igen látványos tengeri csiga faj. Olyan, mintha lángokból állna. 10 és 50 milliméter közötti mérettartományban található meg. Ragadozó, rákokkal és lágy korallokkal táplálkozik.
Acanthodoris pilosa
Ez a nyuszihoz hasonlító tengeri csiga Európa északi részének tengereiben él, a hidegebb vizeket kedveli. 15.30 milliméteres nagyságúra nő meg.
Costasiella kuroshimae
Az itthon már tengeri báránynak becézett tengeri csiga Japán, Indonézia és a Fülöp-szigetek térségében él, és mindössze 5 mm nagyságú.
Akárcsak néhány fenti társa, képes fotoszintetizálni.
Janolus barbarensis
Az Janolus genuszba tartozó fajok, Janusról a kétfejű római istenről kapták a nevüket. Méretük 3-8 centi között változik. Ez a tengeri csiga faj Észak-Amerika nyugati partjainál él.





Források:
Képek: Lemon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése